Η μέθοδος Φυσικής Καλλιέργειας

Η μέθοδος Φυσικής Καλλιέργειας είναι μια μέθοδος γεωργίας, στην οποία δεν  χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δεν γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή  ζιζανιοκτονία. Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και απο την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση γκρεμίζοντας τη χωριστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Με την μέθοδο φυσικής καλλιέργειας μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά να πρασινίσουμε τις ερήμους και να μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη-φθινόπωρο). Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.
Masanobou Fukuoka

Εμπνευστής της ο Ιάπωνας αγρότης, φιλόσοφος Masanobou Fukuoka.   
Ο Fukuoka γεννήθηκε σε ένα μικρό αγροτικό χωριό στο νησί του Shikoku στη νότια Ιαπωνία το 1913 και εκπαιδεύτηκε στη μικροβιολογία ως φυτοπαθολόγος.
Η καλή γνώση της νεοεισαχθείσης Δυτικής επιστήμης του εξασφάλισε τη σταθερή αν και ήσυχη σταδιοδρομία του γεωργικού επιθεωρητή τελωνείου στο λιμάνι της Yokohama. Τότε ξαφνικά, μόλις στα 25 χρόνια, του παρουσιάστηκαν οι αμφιβολίες. Άρχισε να αμφισβητεί όλα όσα είχε μάθει για τα θαύματα της σύγχρονης επιστήμης και ύστερα από ένα όραμα έφθασε να κατανοήσει ότι όλα τα “επιτεύγματα” του ανθρώπινου πολιτισμού είναι χωρίς νόημα μπροστά στην ολότητα της φύσης. Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή του αφιερώθηκε στην εκπλήρωση του οράματός του.
Μετά τη δημοσίευση του με μεγάλη επιτυχία εισαγωγικού του έργου “The One-Straw Revolution”, δέχθηκε προσκλήσεις για να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1979, την Ευρώπη το 1981, την Αφρική το 1985, όπου έδωσε διαλέξεις και περιόδευσε σε αγροκτήματα. Τα τελευταία 25 χρόνια ταξίδευε σε πολλά μέρη του κόσμου και τιμήθηκε με μεγάλες διακρίσεις όπως το βραβείο Magsaysay, στις Φιλιππίνες, το Deshikottan Award στην Ινδία και το Earth Council Award. Ο Fukuoka έφυγε απ' τη ζωή πλήρης ημερών το 2008 στα 96 του χρόνια.
Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα.


Συνεχιστής της φυσικής καλλιέργειας σήμερα είναι ο Παναγιώτης Μανίκης. 
Από το κτήμα του στο Κλησοχώρι της Έδεσσας λειτουργεί το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας σε μία έκταση 25 περίπου στρεμμάτων προωθούνται οι αρχές της φυσικής καλλιέργειας σε ένα ένα δάσος που είναι ταυτόχρονα οπωρώνας και λαχανόκηπος. 


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Παναγιώτη Μανίκη και την τεχνική της προετοιμασίας και στη συνέχεια της σποράς με σβώλους στην Πάρο περυσι τον Οκτώβριο: