10 Ιανουαρίου 2013

 1ος (2012) και 2ος (2013) Κύκλοι γυναικών στο Αγνάντι της Βεγορίτιδας.
  της Ρηνιώς ΚουρδάκηΧθες ζήσαμε μία πολύ ωραία βραδιά στο ταβερνάκι του χωριού Μανιάκι στην εκδήλωση για τις γυναίκες .Η βραδιά της 9ης Δεκ. 2012 της παρουσίασης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού είχε ως κύριο χαρακτηριστικό ότι είχαν παρευρεθεί μόνο 2 ή 3 γυναίκες ….ενώ οι άνδρες γεμίσανε με την παρουσία το χώρο, τιμώντας έτσι την προσπάθεια για κάτι καινούργιο στο χωριό. Που να κρυβόταν αυτό το θαμμένο θηλυκό δημιουργικό δυναμικό, καλό θα ήτανε να έσκαγε κάποια στιγμή μύτη.... Αν θέλανε αυτές οι κυρίες με η άνευ μαγικής σκούπας, θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν το Καιμακτσαλάν. Στις 16 Δεκεμβρίου  όταν πέσανε τα πρώτα χιόνια και εμείς δενδροφυτεύαμε , μετά δηλαδή το πρώτο τριήμερο της δενδροφύτευσης , πτώματα από την κούραση αλλά καταχαρούμενοι ότι τα πρώτα δεντράκια είχαν  ήδη φυτευτεί , καταφέραμε να συναντηθούμε με τις πρώτες 20 γυναίκες στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου. Καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ας σκεφτούμε ότι έτσι εύκολα δεν αφήνει ο άλλος τα τούρκικα σήριαλ μέσα στο κρύο .....Το χαρήκαμε ....και εγώ και η Έλενα αλλά και η Χρύσα που είχε έρθει την προηγούμενη βραδιά …. 
Μετά κόπων και βασάνων και μετά από χρόνια κατάλαβα ότι όταν οι άνθρωποι κουβεντιάζουνε σε κύκλο, μπορούνε καλύτερα να ακούσουνε ο ένας τον άλλον, μπορούνε όλοι να δούνε όλους, είναι ισόνομη διάταξη και από τις πιο δημοκρατικές . Επίσης όταν είμαστε στον κύκλο μπορούν όλοι ένας ένας με τη σειρά να μιλήσουν. Και ότι, όταν μιλάει ο ένας τον ακούνε όλοι με προσοχή, είναι θαυμάσια αίσθηση σεβασμού. Η εμπειρία μου, χρόνια ολόκληρα σε κύκλους μεταξύ αυτών και το Open Space μου άλλαξαν τα μυαλά …δεν είναι τίποτε άλλο από μία ανθρώπινη μήτρα όπου οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερη εμπιστοσύνη να μιλήσουν, μπορούν αυθόρμητα να εμπνευστούν, να κατεβάσουν ιδέες που πότε δε θα τολμούσαν να τις αρθρώσουν συγχρόνως μαζί με όλους που βρίσκονται σε αυτόν τον κύκλο ….έτσι γεννήθηκε το θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και έτσι επικοινωνούσαν στις ομάδες οι αυτόχθονες φυλές, οι ινδιάνοι….
Οπότε πριν από τη συνάντηση που είχα να συντονίσω , ήμουν πεπεισμένη ότι αυτό που αγάπησα τα τελευταία χρόνια ήταν και το σωστό. Όταν προσποιείσαι όλοι σε καταλαβαίνουν ότι κάτι δε πάει καλά …έτσι τον μικρό «Ανοιχτό χώρο , το Open Space το φτιάξαμε μαζί με όλους εκείνη την ώρα ….κανείς δε καταλάβαινε γιατί οι καρέκλες γύρω γύρω …….σ’αυτήν την την ανθρώπινη μήτρα γεννήθηκαν αργότερα οι ιδέες που δεν είναι τίποτε παραπάνω από την έκφραση του βαθύτερου πόθου του ανθρώπου, αυτός ο τόπος να αρχίζει να ανθίζει ….ακούστηκαν προτάσεις προς υλοποίηση για μακροπρόθεσμα η βραχυπρόθεσμα σχέδια, η κάθε γυναίκα είχε κάτι σημαντικό να πει για την ίδια και για το καλό του συνόλου:

1. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
2. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟ –ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΌΜΕΝΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΟΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΡΑ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΧΏΡΟ –ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 
3. Δημιουργία ενός ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
4. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ : στους δρόμους, στα λατομεία, στους γκρεμούς, στις παιδικές χαρές στους δημόσιους χώρους-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
5. ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ –ΟΧΙ ΠΙΑ ΚΑΥΣΗ ΑΛΛΆ ΛΎΣΗ ΜΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ
6. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ PERMACULTURE - ΜΠΑΧΤΣΕΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ στους ΚΗΠΟΥΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
7. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
8. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
9. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
10. ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ –ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ –ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ –ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
11. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ-ΧΩΡΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
12. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΏΝ ΕΓΚΑΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
13. ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
14. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝΕ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
15. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΊ ΟΜΑΔΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΌΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ , ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ.
16. ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
17. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΊ ΟΜΆΔΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Όπως συνήθως στους κύκλους γίνεται ένα μοίρασμα στην αρχή και ένα στο τέλος και αυτό το λέμε "μοίρασμα καρδιάς" πως είμαστε. Και αφού είπαμε δύο λόγια αποχωρισμού και ακούστηκαν μία, μία, ο χώρος καθαρίστηκε απ’ όλες κι’απ όλους και έτσι ευχαριστήσαμε τον Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου για διάθεση της αίθουσας.
Έτσι ολοκληρώθηκε ο 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ

Και άρχισε η διοργάνωση του Δεύτερου Κύκλου.

Περάσανε 3 σχεδόν εβδομάδες με γιορτές και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Ξαναβρεθήκαμε. Αυτή τη φορά ήμουν πολύ πιο έτοιμη με τα εργαλεία του «Ανοιχτού χώρου»…. και όπως λέει και το Οpen Space, να είσαι πάντα έτοιμος για πιθανές εκπλήξεις –τελευταία στιγμή αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε χώρο συνεύρεσης …για Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ βρεθήκαμε στην Ταβέρνα του Παναγιώτη, δίπλα στην Εκκλησία.
Όσες παρεκτροπές κι αν κάναμε από τους γνωστούς κανόνες λειτουργίας η ύπαρξη και μόνο του κύκλου δημιουργούσε σταθερότητα .Ήρθανε 27 γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες… ήταν γιορτινό το κλίμα, είχαμε φτιάξει πίτες με αλεύρι ολικής άλεσης και έφερα και κάποια βιβλία για την προτεινόμενη βιβλιογραφία , αρκετοί δείξανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Μετά από κάποιες ενημερώσεις ασχοληθήκαμε με τους ταξιδιώτες οι οποίοι όταν τους παρακαλέσαμε να σηκωθούν νιώσαμε όλοι ευγνωμοσύνη ότι ήρθανε να τιμήσουν το χωριό μας. Από τον Περδίκα -Πτολεμαΐδας,  από την Άρνισσα  από το Σύλλογο Προστασίας της Λίμνης Βεγορίτιδας ήρθανε η Έύη και ο σύντροφός της  και ο Μιχάλης τόσο ως πρόεδρος του Συλλόγου προστασίας της λίμνης , αλλά και για να μας ενημερώσει για την νομική και οικονομική μορφή με την οποία θα μπορούσε να συσταθεί ο Συνεταιρισμός Γυναικών. Ο Νικ και η Χριστίνα από την τοπική του Πελίτη -διατήρηση παραδοσιακών σπόρων-της Κοζάνης …..μας μίλησαν για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων. Άκρως ενδιαφέρον ….οι γυναίκες κατάλαβαν κατευθείαν και η συζήτηση άρχισε να ανάβει !!! …..
Σηκώθηκα ήξερα ότι στατικά δε θα μπορούσα να κρατήσω το θυμό και την αγανάκτηση ….τελικά ο κύκλος μετετράπη σε μικρή Επίδαυρο ….πια ξέραμε ότι η προστασία του κύκλου ήτανε πραγματική.
Πήραμε αποφάσεις, θα ξεκινήσουμε με την έρευνα για τη σύσταση του Συνεταιρισμού Γυναικών, με τους λαχανοκήπους, την κομποστοποίηση, ένα διήμερο γενικού καθαρισμού στο Μανιάκι, πιθανόν με τον εντοπισμό ενός χώρου για αυτό-διαχειριζόμενο καφενείο ….ακούστηκαν στο τέλος και δύο σειρές από ένα τραγούδι!!!
Η ευχή τα 200 δέντρα την ανοίξει να ανθίσουν και με αυτό και οι άνθρωποι ….τα παιδιά!….
Δεν ήθελε κανείς να φύγει …..οι κουβέντες συνεχιζόντουσαν , ήδη είχαμε όλες και όλοι , ακόμη και οι παρατηρητές, λίγο αλλάξει…. Ευχαριστούμε τους άντρες που με τόση αφοσίωση μας βοήθησαν στην οργάνωση της βραδιάς .
Μανιάκι 10.1.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου