29 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΚ 2014 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΓΝΑΝΤΙ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2014
ΧΡΟΝΙΚΟ


Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη μεγάλη δενδροφύτευση στις εγκαταστάσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ  Αγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδα στον Προφητ' Ηλία του χωριού Μανιάκι , Δήμου Αμυνταίου.

Σήμερα Σάββατο 6 Δεκεμβρίου , η βροχή σταμάτησε , η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε, η χαρά ήτανε έκδηλη σε όλους τους παρευρισκομένους εθελοντές και εθελόντριες , ότι τους δίνεται η δυνατότητα να συμβάλουν μέσα από την συνεργασία στην πραγματοποίηση ενός έργου που θα αποτελέσει κοιτίδα για τον εναλλακτικό τουρισμό , για την δημιουργία ενός πολιτιστικού πυρήνα αειφορίας στην περιοχή και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τούς νέους και τις νέες.  Φάνηκε με την παρουσία τους ότι πολίτες, φορείς, παιδιά του σχολείου του Μανιακίου , οι τοπικοί παράγοντες , Δήμος , Περιφέρεια, Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων , εκπρόσωποι συντονιστικού οργάνου των ΚΟΙΝΣΕΠ της Δ. Μακεδονίας,  θέλουν να εμπλακούν σε ένα γεγονός που  καθιστά την περιοχή σε ζώνη μετάβασης. Το Αγνάντι επιδιώκει την μετατροπή της περιοχής σε περιοχή μετάβασης, από την αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων στην αναγέννηση της γεωργικής αλλά και της κοινωνικής πολιτιστικής πραγματικότητας  σε ζώνη επαναφοράς,  σε ζώνη  οικολογικού εναλλακτικού ενδιαφέροντος σε μία περιοχή αμείλικτου φυσικού κάλους . 


Η συμμετοχή στην δενδροφύτευση όλων των συμμετεχόντων  κορυφώθηκε τόσο το Σάββατο 6 Δεκ όσο και την Κυριακή 7 Δεκ  με ένα πλούσιο τραπέζι μέσα στο πράσινο του αγροκτήματος, ενώ το αεράκι που έμοιαζε να είναι ανοιξιάτικο, σε συνδυασμό με την  ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα προ -ιόνιζαν το θαύμα που μπορεί να συντελεστεί σε αυτό το προστατευμένο από τα χημικά βουνό με την συνεργασία των πολιτών .  

Τα καταπληκτικά εδέσματα που με τόσο αγάπη προετοίμασαν και  προσέφεραν οι γυναίκες , η παρουσία των παιδιών , των ανδρών και των γυναικών στην δενδροφύτευση δείξανε ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει  αργά και σταθερά όταν υπάρχει όραμα , ώστε ο τόπος να ζωντανέψει, να ξεφοβηθεί στους δύσκολους καιρούς της κρίσης ...Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι πραγματικότητα , έτσι ώστε αυτό μετά να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν συντόμως.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΓΝΑΝΤΙ ΑΠΌ ΦΈΤΟΣ -ως η πρώτη ΚΟΙΝΣΕΠ-που δημιουργήθηκε στην Δ. Μακεδονία θα γίνει μέλος του συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας  για τον συντονισμό και υποστήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ ΄της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης, ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ακριτίδης , ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Χατζητιμοθέου, οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Κοζάνης και του νέου φορέα που θα στηρίζει τις την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, κύριοι  Τάσσο Σιδηρόπουλο και Ιωάννη Αποστολόπουλο, οι  εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας με την παρουσία τους επεσήμαναν την σπουδαιότητα ενίσχυσης τέτοιων προτάσεων ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού για την περιοχή.


Αυτή τη φορά προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε το βρώσιμο δάσος με θάμνους και βότανα, ενισχύσαμε τον ανεμοφράκτη και φυτέψαμε καστανιές και καρυδιές ....


Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Μανιακίου και Φαραγγιού και  ο Σύλλογος Διδασκόντων στήριξε την προσπάθεια του Αγναντιού επικοινωνώντας την ανακοίνωση στους γονείς των μαθητών και μαθητριών του δύο χωριών. Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που το Σχολείο συνεργάζεται με το Αγνάντι και στα προηγούμενα χρόνια εφαρμόσαμε από κοινού προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων ....συμβάλουν στην στην δημιουργία προυποθέσεων ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής μας και για την μετα - λιγνίτια εποχή 
  Καλή χρονιά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος  2015.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΚΟΙΝΣΕΠ -ΤΟ ΑΓΝΆΝΤΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
Σ/Κ 6 και 7 Δεκεμβρίου 2014 ( ώρα έναρξης 10.30 π.μ. στην Πλατεία και 11.00 π.μ. στο βουνό)
3η δεντροφύτευση στο Μανιάκι από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειριση ( Κοιν. Σ. Επ)
Οικοχωριό Το Αγνάντι της λίμνης Βεγορίτιδας

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στο βουνό του Προφ. Ηλία στο χωριό Μανιάκι θα πραγματοποιηθεί η 3η δενδροφύτευση.
Τρία χρόνια ύπαρξης και δύο χρόνια από τη δημιουργία της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ του Αγναντιού της λίμνης Βεγορίτιδας και προχωράμε ακάθεκτοι με την τρίτη δενδροφύτευση στο βουνό του Προφήτη Ηλία πάνω από το Μανιάκι, για την επέκταση του βρώσιμου δάσους που ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τον Δεκέμβρη του 2012 με τη συνεργασία μας με την Έλενα Συμεωνίδου και τον Παναγιώτη Μανίκη.
Σας περιμένουμε λοιπόν το Σαββατοκύριακο 6 με 7 Δεκέμβρη, 2014 στο Μανιάκι να φυτέψουμε δέντρα, να μιλήσουμε για ολα αυτά που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αλλά και για όσα έπονται.
Θα χαρούμε πολύ να φέρετε τα παιδιά σας, γιατί μόνο με την δύναμη της εμπιστοσύνης μέσα από την συλλογική δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν παράδεισο στη γη, ένα δηλαδή βρώσιμο δάσος....σε γη προστατευμένη από χημικά .... δεν θα ηρεμήσουμε αν δεν δούμε να μεγαλώνει το δάσος κάτω από τα μάτια μας, έτσι ακριβώς όπως μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Η φυσική καλλιέργεια και η μόνιμη-διαρκείς καλλιέργεια είναι τα μυστικά που μας τρέφουν. Μαζί μας θα έχουμε την Έλενα Συμεωνίδου, σύμβουλος και σχεδιάστρια διαρκούς καλλιέργειας. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε τα σχολεία και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμβάλλουν με την εθελοντική τους δράση.
Μετά την δενδροφύτευση ακολουθεί η περίφημη φασολάδα Μανιακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου